design: mtomczyk.net
59

Projekt konkursowy zagospodarowania ulic Taczaka i Garncarskiej w Poznaniu.

ULICA TACZAKA JAWI SI─ś OBECNIE JAKO ENKLAWA DOBRYCH SMAKÓW MIASTA POZNANIA. OD PARU LAT INTEGRUJE ONA W JEDNYM MIEJSCU BARDZO ZRÓ┼╗NICOWAN─ä GASTRONOMI─ś. OD TANICH JAD┼üODAJNI I PUBÓW, PO WYRAFINOWANE RESTAURACJE. JEDNOCZE┼ÜNIE CORAZ WI─śKSZ─ä POPULARNO┼ÜCI─ä CIESZ─ä SI─ś MOBILNE MINI GASTRONOMIE ORAZ IMPREZY OKO┼üOKULINARNE - OD TARGÓW ┼ÜNIADANIOWYCH POPRZEZ GIE┼üDY ZDROWEJ ┼╗YWNO┼ÜCI PO ┼ÜWI─äTECZNE KIERMASZE SMAKO┼üYKÓW I POTRAW. OBECNIE W POZNANIU ZARÓWNO WYDARZENIA KULINARNE, JAK I LOKALE GASTRONOMICZNE S─ä BARDZO ROZPROSZONE. CHC─äC UCZESTNICZY─ć W KULINARNYM ┼╗YCIU POZNANIA SMAKOSZE MUSZ─ä PRZEMIESZCZA─ć SI─ś PO CA┼üYM MIE┼ÜCIE. IDEA SCALENIA IMPREZ KULINARNYCH ORAZ DOBREJ GASTRONOMII W JEDNYM MIEJSCU JEST TO┼╗SAMA Z PODOBNYMI INICJATYWAMI W INNYCH MIASTACH. PRZENIKAJ─äCE SI─ś ZAPACHY, SMAKI, DZIA┼üANIA SPRZYJAJ─äCE INTEGRACJI MIESZKA┼âCÓW NIE TYLKO ULICY, ALE I MIASTA DA┼üYBY IMPULS DO REWITALIZACJI I PODNIESIENIA RANGI TEJ PRZESTRZENI. OBECNY CHAOS KOMUNIKACYJNY I PRZENIKANIE FUNKCJI KOMUNIKACJI I GASTRONOMII POWODUJE DYSKOMFORT KORZYSTANIA Z SEZONOWYCH OGRÓDKÓW W OKRESIE LETNIM. DLATEGO W PROJEKCIE PRZENIESIONO MIEJSCA POSTOJOWE NA PRAW─ä STRON─ś ULICY - ZAWSZE ZACIENION─ä, A GASTRONOMII ODDANO STRON─ś LEW─ä, PO KTÓREJ ZNAJDUJE SI─ś WI─śKSZO┼Ü─ć LOKALI GASTRONOMICZNYCH. POZA SEZONEM DZIA┼üANIA OGRÓDKÓW, ICH MIEJSCE MO┼╗E BY─ć WYKORZYSTANE NA DODATKOWE MIEJSCA POSTOJOWE LUB NA MOBILNE BUDKI GASTRONOMICZNE. ZAPROPONOWANY ZOSTA┼ü SYSTEM SZE┼ÜCIU PRZENO┼ÜNYCH FORM MOGACYCH S┼üU┼╗Y─ć DO GASTRONOMII LUB DO HANDLU. ZIM─ä MOG┼üYBY WYPE┼üNIC PLAC OD STRONY ULICY RATAJCZAKA NATOMIAST LATEM BY─ć POSTAWIONE W WOLNYCH MIEJSCACH WZD┼üU┼╗ ULICY.

59
59
59
59
ARCHEPLAN